Artikelen

Advocaatkosten of deurwaarderskosten

Met de verschuiving van de bevoegdheidsgrens van 5.000,00 naar 25.000,00 heeft de wetgever beoogt de weg naar de rechter toegankelijker (lees ook: goedkoper) te maken.

Deze bevoegdheidsgrens heeft betrekking op de verplichting om een advocaat in te schakelen. Voorheen was het dus al bij vorderingen vanaf 5000,00 verplicht om advocaatkosten te maken; tegenwoordig hoef je die advocaatkosten dus pas vanaf 25.000,00 te maken. Voor arbeidszaken en huurzaken geldt deze bevoegdheidsgrens overigens niet en is het maken van advocaatkosten dus niet voorgeschreven.

Maar wat betekent dat nu eigenlijk voor een rechtzoekende? Allereerst dat ze zelf hun verweer kunnen voeren. Echter, de praktijk leert dat een rechtzoekende zich vaak beter had kunnen laten bijstaan door een rechtskundige. Een rechtskundige hoeft niet perse een advocaat te zijn, sterker nog, bij deurwaarderskantoren werken tegenwoordig veel juristen en/of mensen met praktijkervaring die u veel beter kunnen bijstaan dan dat een advocaat dat zou kunnen, en dat tegen een fractie van de advocaatkosten die een advocaat u per uur in rekening brengt.

Quote van Job Leijten van Nedland Gerechtsdeurwaarders & Incasso te Utrecht: “De verwachting van onze juristen was dat met de verschuiving van de bevoegdheidsgrens het aantal zaken op ons kantoor flink zou toenemen. Er was wel een toename zichtbaar, echter deze blijft achter bij de prognose. Gebleken is dat de rechtzoekende de potentie van de deurwaarderskantoren gewoonweg nog niet kent; de huidige tijd, en zeker de crisis, zullen ondernemers ertoe bewegen om te zoeken naar efficiëntere en goedkopere oplossingen voor juridische problemen, al dan niet gerelateerd aan incasso, en zullen naar verwachting mettertijd dus wel bekend worden met de voordelen die deurwaarderskantoren hun opdrachtgevers te bieden hebben.”

De kennis van de gerechtsdeurwaarder gecombineerd met de exclusieve bevoegdheden die hem door de staat zijn toebedeeld, staan garant voor een prima service van hoge kwaliteit, met als kostenbesparende omstandigheid dat de zaak van a tot z door de deurwaarders zelf behandelt kan worden, en er dus geen externe partijen nodig zijn. Voordat u kiest voor het maken van advocaatkosten, doet u er dus goed aan om even te bellen naar een deurwaarderskantoor of zij de zaak wellicht voor u kunnen behandelen.

  Terug naar artikel overzicht

Wij bellen u graag terug

Bel direct tel. 010 - 820 00 73. Of laat ons u eenvoudig terugbellen op een gelegen moment.

  Bel me later terug

Meer informatie

Vraag vrijblijvend onze brochure aan of stel ons meteen uw (incasso) vragen.

  Neem contact met ons op